tirsdag den 27. januar 2015

30. Januar. Kærlighedsmenu: jomfruhummer, højrebsbøf og triple-chokolade-dessert

d. 1. februar har jeg været med min dejlige mand i 2 år. Selvom det lyder noget klicheagtigt, så er han altså bare dejlig.
Derfor har jeg planlagt at bedstemor henter Elena, og vi skal have en romantisk aften alene, hvor jeg laver god mad.
Det skal naturligvis være det HAN elsker at spise, da det er ham jeg gerne vil forkæle - og han sætter heldigvis pris på mad, og jeg på at lave det. Jeg er ikke selv hoppet på valentines day bølgen. Men hvis andre er, så var her da en oplagt lejlighed, hvis du gerne vil forkæle din mand, for jeg tror ikke jeg rammer helt skævt i forhold til, hvad en del fyre sætter pris på, med det jeg har valgt her.
Jeg har prøvet at lave noget, der kan forberedes, for vi kommer til at fejre dagen fredag efter arbejde, og overraskelsen er jo også størst, hvis middagen lige pludselig er på bordet. Så jeg er gået i gang ca. 1 uge før, når han ikke er hjemme, laver jeg lidt, og kommer i fryseren, så det bare skal tages op på dagen.

Forret

Hjerte-salat (selvfølgelig) med jomfruhummerhaler, caesardressing og små hjerte-brød
(der er rigtig meget kød i hovedrettet, så jeg synes en let forret passer, min mand er vild med skalddyr - og jomfruhummer er da bare lidt luksuriøs og romantisk mad, da jeg havde bagt hjertebrødene, kom jeg til at tænke på at lidt af vandet skulle have været udskiftet med lidt revet rødbede, så jeg havde fået lyserøde hjerter)

Hovedret

Højrebsbøf med pebersauce, ristede svampe og kartoffelbåde
(det er bare de bedste ting han kan få, så det skal han have. Sauce kan laves i forvejen og kartofler og bøffer er ikke besværlige at lave på dagen)

Dessert

Tripple-chokoladedessert af en chokoladebund med en lys og en mørk mousse på
(Mange mænds farvorit er jeg overbevist om er chokolademousse. Jeg synes, det var sjovt at prøve noget nyt, der så godt ud, og denne dessert kan jeg fryse, så den er klar på fredag. En nem udgave havde jo bare været en mousse i et glas)

Opskrift på Triplle chokolade-dessert
4 personer
Jeg startede med slutningen og lavede desserten, fordi jeg bare kan komme den på frost, når den er klar og tage den op fredag. Jeg lavede en portion til 4 personer. Så kan jeg vælge de to pæneste portioner ud til at servere, og så er planen, at bedste får "en romatisk dinner to go" med hjem på fredag til hende og Elena, som tak for hjælpen.

Jeg har tit haft lyst til at lave dessert i en lille bagering, men jeg har aldrig fået investeret i dem. De koster alligevel minimum 30-40 kr/ stk, og skal jeg så have 6 eller 12, og hvilken størrelse?
Nu fandt jeg en opskrift, hvor de ganske enkelt brugte bagepapir til at bygge kagen op. Det prøver jeg!
Det kunne være man stod og skulle lave til mange mennesker eller bare ikke laver den slags så tit, så er her en metode.
Dette er virkelig en chokoladebombe af kaliber, og jeg tvivler faktisk på om nogen af os kommer igennem den på fredag. Der er 1 dl piskefløde, godt en æggeblomme og 50 chokolade Per mand i plus en del kakao i bunden, så det er faktisk et helt måltid, men nu ville jeg jo også lave en rigtig mandedessert! For at gå hele vejen med kærlighedstemaet har jeg besluttet at pynte med hvide chokoladehjerter, og lidt farve med et par hindbær. Nu må vi se om det lykkes. 

Først bagte jeg disse bunde:
Chokolade-bund til 4 desserter

Lidt smør til ramakinenerne
20 g kakao plus lidt til drys
40 g hvedemel
1 knsp salt
1/4 tsk natron
1/2 tsk bagepulver
75 g sukker
Korn af 1/2 stang vanille eller 1 tsk vanillesukker
1 lille æg 
30 ml mælk
1 1/2 spsk neutral olie

Ovnen varmes til 180 grader.
4 ramakiner smøres med lidt blødt smør og drysses gavmild med sigtet kakaopulver.
Sigt de tørrer ting undtagen sukkeret og bland det med sukkeret i en skål. Tilsæt de våde ingredienser og pisk godt f.eks 3 min.
Fordel dejen i ramakinerne. Sørg for at køre dejen lidt op i siderne, så det ikke hæver så meget op midt på.
Bag til bundene er gennembagt men stadig fugtige. Jeg bagte ca. 15 min.

Lad kagerne køle hel af og vend dem ud af formen. Med en brødkniv skæres kagerne til, så de er 2,5 cm tykke og helt plane.

Placer kagerne med den skårne flade nedad på en plade eller et spækbræt. 
Skær 4 stykker bagepapir så det måler minimum 10x25 cm. Helst ikke højere end 10 cm, da det så bliver ustabilt og svært at fylde moussen i. Den færdige dessert kommer til at måle ca 7,5 cm.

Placer et stykke papir omkring hver kage og fastgør det med tape. Ærlig talt klæber det ekstremt dårligt på papiret, men jeg kunne godt lige fæstne et stykke og derefter sætte et langt stykke tape omkring hele kagebunden. Det nemmeste havde nok været at fastgøre papiret med et par klips i toppen før der sættes tape om. Der kommer moussen ikke op alligevel.
Nu er kagebundene klar til at få mousse på.

Mørk chokolademousse til 4 desserter
2 dl fløde
2 past æggeblommer
30 g sukker
1 spsk sirup
1 spsk vand
Korn af en halv stang vanille eller 1 tsk vanillesukker
1 knsp salt
100 g mørk chokolade, jeg brugte 72 %

Pisk fløden til skum. Ikke for hårdt. Lad det evt stå lidt på køl, mens du gør de andre ting klar. Chokoladen hakkes groft og smeltes enten på et vandbad med 60 grader varmt vand eller ved lav effekt i mikroovn. Pisk æggeblommerne lyse med vanille og evt en smule salt. Kom sukker, sirup og vand i en tykbundet gryde og kog igennem. Vandet skal koge væk, så karamellen danner store bobler. Dette trin synes jeg var lidt tricky. Første gang jeg prøvede, kogte vandet ikke væk, så jeg fik faktisk bare en æggesnaps, da jeg blandede det i blommen. Anden gang var vandet kogt ud, men jeg fik et par klumper i min æggesnaps, fordi jeg tilsatte det for hurtigt.
Du skal piske ved middelhøj hastighed og helde karamellen i en tynd stråle, så piskeriset straks fordeler det. Pisk videre til massen er kølet af. Det tager kun nogle minutter for denne lille pt. En større portion vil tage måske 5 min.
Nu er det vigtigt at chokoladen er ret flydende, så femmåneders godt være de der ca. 50 grader eller lidt mere end håndvarm. Hvis den er for kold, bliver det til klumper, når du blander noget af æggesnapsen i chokoladen. Rør godt med en dejskraber. Tilsæt ægget af nogle gange til en ensartet masse.
Tilsæt nu en klat flødeskum og vend det sammen, kom denne blanding i flødeskummet af et par gange.
Skulle det gå galt, og der kommer klumper, så ville jeg nok si det, for at være sikker på en perfekt dessert.
Nu må massen helst ikke nå at blive alt for fast før den kommes på kagen, for så er den svær at få jævn og uden luftlommer. Kom moussen i en sprøjtepose eller anden plastpose og tryk den ud på kagebundene. Tricket er nu, at der skal være 2,5 cm mousse, så desserten bliver flot. Du kan banke kagerne lidt mod bordet for at fjerne lufthuller i moussen. Sæt desserterne på køl, med film ned over hver mousse.
Nu må den godt stå nogle timer før du laver den næste mouse.

Lys chokolademousse til 4 desserter

Udskift mørk chokolade med god mælkechokolade og lav moussen på samme måde. Læg den på den mørke mousse i samme tykkelse lag, sørg for den bliver pæn og jævn på toppen.

Jeg har kommet mine i fryseren med det samme, da jeg skal bruge dem om nogle dage. Hvis du skal bruge dem samme dag eller dagen efter, tror jeg stadig du skal skalfryse dem, for at få papiret af dem. Jeg fjerner først papiret, når jeg tager mine ud af fryseren fredag morgen og sætter dem på køl.

Til pynt hakkede jeg 40 g hvid chokolade. Jeg smeltede forsigtigt 2/3 i mikroovn ved meget lav effekt. Unkan sagtens lave et vandbad med varmt vand fra hanen. Kom den sidste 1/3 i den smeltede del og rør til det smelter. Kom det i et papircornette. Jeg valgte at tegne nogle små dobbelthjerter og lægge et bagepapirover, så jeg kunne tegne efter mit oplæg. Lav hjerterne lidt kraftige, så de ikke nemt knækker. Køl dem hurtigt i fryseren og pilede forsigtigt hjerterne af og vend dem. Tegn efter på bagsiden. Så de bliver tykke og "3 dimensionelle". Køl dem igen kort og gem dem til i skal have dessert. Du kan også lave dobbelt så mange so. Du skal bruge og "lime" hjerterne sammen flade mod flade, så de på den måde får to forsider.
Jeg anrettede desserterne med lidt hindbærsirup og nogle hindbær fra haven, der lå i fryseren.

Opskrift på bøffer med pebersauce og svampe 4 personer
Pebersauce
Jeg lavede saucen dagen før for at gøre det nemmere fredag. 
1 spsk grønne peberkorn
1 liter oksekraft, afhænger af hvor kraftig den er
2 små løg
Lidt blandede rodfrugter, evt bare en gulerod
En håndfuld champignoner
1/2 dl cognac
1 1/2 dl rødvin
1/2-1 dl fløde
20 g smør
1 1/2 spsk mel
Evt. Lidt kulør.

Kom peberkornene i lidt cognac og lade det stå natten over, så de bliver lidt bløde. Sorter det ene løg og de andre grøntsager, grofthakkede. Kom oksekraften på og lad det reducerer til smagen er god og kraftig.
Finthakket det andet løg og sorter i lidt smør. Kom peberkornene i gryden og mas dem lidt i stykker. Kom cognac på og kog det væk. Kom vin på og kog ind til halvdelen. Nu kan su si kraften ned i vinessensen og i den anden gryde smelte en klat smør. Kom mel i og lad smøret karamelliserer brunt og dufte. Kom kraften på under omrøring. Kom fløde i og kog lidt og smag saucen til. Jeg gav den en smule kulør.

Højrebsbøffer med svampe til 4 personer
2 store bøffer a 300 g 
10 grønne peberkorn
1-2 fed knust hvidløg
500 g blandede svampe 
Evt timian og rosmarin
Tag bøfferne ud i god tid, så er er stuetemp, når de skal steges.
Krydder godt med salt, knus peberkornene i en morter og gnid bøfferne med peber og et fed hhvidløg.

Steg bøfferne ved høj varme i ca 3-4 min på hver side afhængig af tykkelse.

Lad bøfferne hvile tildækket og steg svampene med hvidløg og urter i olivenolie og lidt smør.


Kartofler 4 personer
1 kg små kartofler i både. 
Salt
Timian
Rosmarin
Oregano
Hvidløg
Eller hvad du bedst kan lide.
Dup tørrer kom i en pose med olivenolie og krydderier og ryst til det er godt fordelt.
Bag i ovnen i ca. 30 min ved 200 grader.

Hummerhaler med hjertesalat og ceasardressing og små hjertebrød 4 personer
200 g jomfruhummerhaler med skald
2 hoveder hjertesalat
Frisk dild

Dressing 4-6 personer
2 past æggeblommer
1 tsk salt
1 fed hvidløg, presset
1 tsk dijonsennep
2 spsk estragoneddike (eller alm. Hvidvinseddike, hvis det er hvad du har)
Citronsaft
1 1/2-2 dl solsikkeolie eller vindruekerneolie
2 spsk creme freiche
50 g fintrevet parmesan

Pisk blommer med salt, hvidløg og sennep. Pist langsomt olie i til tyk mayonnaise. Smag til med eddike og "let" dressinger med lidt creme freiche. Kom ost i og smag til med citron.

Server dressinger til salaten

Kog Hummerhaler i spildkogende vand i 3 min. Lad dem køle og pil dem. Det kan lettes ved at klippe ryggen op med en lille spids saks. Pil den sorte Tarm ud, hvis nødvendig skyl med en lille smule kold vand. Placer blade af hjertesalat som 4 små både og kom 3 haler i hver. Dryp med lidt dressing og pynt med dild. 

Små hjertebrød ca 40 små brød

1/2 portion dej til naanbrød, se her på siden. Når dejen er hævet første gang. Fortsæt som herunder.

Varm ovn og pizzasten, hvis du har, varmes op til 250 grader. Har du ikke bagesten kan du tænde grillen.
Rul det ud til ca 1 cm tykkelse. Stik hverter ud med en småkage-udstikker. Kom hjerterne på et stykke bagepapir, med minimum 1 cm afstand. Hvis du bruger en bagesten skal brødene kunne være derpå, når du placerer dem. Lad brødene stå omkring 15 min. Og smør med olivenolie. 

Kør bagepapiret over på den varme bagesten og bag i 3-4 min. De skal ikke blive mørke, bare hæve fint op og være saftige og lækre.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar