søndag den 1. februar 2015

1. Feb. Guf: fastelavnsbolle-katte

K

I går var vi til fødselsdag og fik hjemmebagte lækre fastalavnsboller. Jeg ved jeg skal lave nogen ned til vuggestuen snart og jeg havde tænkt at lave dem lidt festlige. Jeg besluttede at prøve at lave små kattehoveder. Herover ses det andet forsøg og det første nedenunder.

Jeg lavede en almindelig dej til fastalavnsboller. Den jeg bruger er fra "byens bedste kager" tilsat lidt kardemomme.

Fastalavnsboller dej til 18-20 stk

25 g gær
1 dl mælk, gerne sød
2 æg
250 g smør, blødt
25 g rørsukker
1 lille tsk kardemomme
500 g mel 

Tag smøret ud eller giv det meget lav effekt i mikroovn i kort tid, til det er stuetempereret og blødt.
Gør gæren ud i mælken og tilsæt æg og sukker og kardemomme. Kom mel og blødt smør i ad nogle gange til den smidig glat dej. Den må meget gerne røres 5 min på en røremaskineed dejkrog. Lad dejen hvile sig men s du laver en vanillecreme til ar fylde i.

Vanillecreme til 18-20 boller
Den fejl jeg plejede at lave, når jeg bagte fastalavnsboller de første gange, var at komme for meget creme i. Det er altid kæmpe pt., der er opskrifter til. Derfor laver jeg kun af ét æg til denne portion og det passer på en prik

1 æg
2 spak maizena
Korn og stang af 1/2 stang vanille
1/4 liter mælk, gerne sød
35 g sukker

Rør først maizena i ægget i en tykbundet lille kaserolle. Skrab korn ud af vanillestangen og mas i lidt af sukkeret før det røres i. Kom også stangen og resten af sukkeret i gryden. Pisk godt og kom mælk i. Når det er pisket jævnt begynder du at varme det roligt op. Cremen skal koge 1-2 min under omrøring til det har en god tyk konsistens og så tages det af og køler. Tag først vanillestangen op,når det er kælet af og du skal bruge det, så får den lov at afsætte godt med smag også.

Dejen deles i to og hver stykke rulles ud til kvadrer eller rektangel alt efter om du vil have 9 boller af hver eller ti. En kvadrat er nem at dele i 9 boller. Dejen skal være 4-5 mm tyk. Skær firkanter og læg en tsk creme midt på hver. Det skulle gerne passe ret præcist med portionen.

Saml de fire hjørner og pres dem sammen, så cremen er lukket inde. Til en almindelig bolle, skubes de fire hjørner som samlingerne danner ind under igen, så det bliver en ret rund bolle, og den placeres med samlingen ned på et stykke bagepapir.
Til kattene startede jeg ligesådan med at samle dejen om cremen, men i stedet for at vende alle 4 hjørner ind, lod jeg 2 af dem være og trykkede lidt facon ned imellem som ører.
Her er de bagte kattehoveder uden pynt på.

Lad bollerne hæve i et par timer, og bag dem ca 12 min ved 200 grader.

Nu kommer det sjove: pynten. Jeg ved ikke hvor meget glasur jeg brugte. Til hele portionen skal der nok 300-400 g flormelis, noget varmt vand og nogle tsk kakao. Jeg brugte også en lille smule farve til øjne, og nogle frysetørrede hindbær til næser. Dejen er ikke så sød, så det er ok med lidt glasur på toppen. 

Lav en ret tyk glasur med varm vand og flormelis. Den må ikke være tør, men den må heller ikke kunne løbe ret meget.
Tag ca 1/3 over i en anden skål og dæk de 2/3 med et fugtigt klæde, så det ikke tørrer ud. Kom kakao i 1/3 af glasuren til det har en mørk farve. Det skal være ret fast, så du kan tegne kattehovederne uden det løber væk. Kom 2/3 af den brune glasur i en cornet af bagepapir og klip et pænt størrelse hul, så du får en tyk streg ud. Tegn kattehoveder på bollerne, stregen må gerne blive nogle mm høj, så den kan holde lidt på den hvide glasur. Du skal ikke følge dem helt, ørerne bliver flottere hvis du tegner længere ind på bollen til en rigtig kattehovedfacon.

Hvis du vil sætte en lille næse på af frysetørret hindbær, som jeg har gjort her, så skal du have det antal klar du vil bruge.

Nu kommer det sværeste: fyld kattehovederne med glasur, ved at tage en lille tsk hvid glasur og fordel godt i de i tegningen. Den hvide glasur skal være tynd nok til at trække ud i faconen og stiv nok til ikke at løbe ud af den. Jeg kom nogle dråber vand i resten af portionen nogle gange, for at den var god at lægge på. Hav hele tiden en fugtig klud over glasuren, når du ikke bruger den, ellers bliver den tør og kan ikke bruges. Så snart den hvide glasur er fordelt kommes en lille hindbærnæse på. Du kan også bare tegne en med glasur til sidst.

Den mørke glasur til knurhår, mund og øjne, skal være lidt tyndere end den første. Det har jeg ikke gjort her, og du kan se på billedet at den er tør og knoldet. Kom en lille smule vand i, så den stadig er god fast, og kom den i et lille cornet. Sprøjt de detaljer på du har lyst til. Jeg farvede det sidste hvide glasur blå, oh lavede store blå øjne, fordi vi har en børnebog min datter elsker med en mis med blå øjne. 
Jeg kom også lidt frysetørret hindbær på munden som en lille tunge.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar