denne drik har været et minimysterium for mig. Jeg gjorde, som der stod i alle mine kogebøger, men i stedet for den lækre fede chokolade, som jeg har fået på cafeer, endte jeg med grynet mælk med chokoladefnuller! Fejlen er, at der mange steder står, at chokolade forsigtigt smeltes i lidt vand, og så tilsættes mælken. Jeg ved ikke om fortidens husmødre kunne gøre det sådan. Men chokoladen skiller ad, når jeg gør det, og det virker meget logisk. Chokoladen er en emulsion af chokoladefedtet og andre ingredienser i produktet, og den skal bevares, for at få den samlede cremede chokolade fordelt i mælken.
Så gør som jeg har beskrevet her i stedet. Og det der står mange steder om at koge mælken; det giver bare skind og smager af risengrød. Jeg ved ikke, hvem, der har fundet på det.
1liter mælk giver til 4-6 personer alt efter om det er store eller små kopper.
1 liter mælk, let eller sød
100 g chokolade, omk. 60 %, kan variere mængden meget efter smag
15 g kakao
Ca. 1 spsk rørsukker, efter smag, og hvor sød chokolade, der anvendes
Evt. Krydderier som vanille, kanel efter smag. En tømt vanillestang eller lidt appelsinskal er også fint
Fløde til flødeskum, pisk den let ikke hårdt
varm mælken ved mellem varme i tykbundet gryde evt. med vanilleskal eller andre krydderier.
Du kan drysse kakaopulverret på mælken, og når det "smelter" er mælken varm nok. Men den skal være varm uden at koge. Omk. 80 grader.
hak chokoladen ret fint og pisk den i lidt ad gangen eller tilsæt varm mælk til den lidt ad gangen. Nu skulle chokoladen gerne være blank og fin.
smag til med sukker, så den er helt perfekt.
anret feks. I høje glas med flødeskum og drys med chokolade, kakao, kanel eller måske vanille.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar