søndag den 25. januar 2015

Aftensmad 23. Januar: intervalstegt culotte med rødvinssauce og creme brulee til dessert

I fredags skulle vi pludselig have hele familien på besøg. Jeg ville gerne lave en steg, men da jeg først kom sent fra arbejde, var der ikke tid til en langtidsstegning. Jeg turde i hvert fald ikke at prøve at lade den stege 12 timer. Når den ikke var større. Så jeg prøvede at snyde, og det gik rigtig godt.

5 personer

Culottesteg
1 kg okseculotte
3 fed hvidløg 
Salt

Prøv at søge på metoden på nettet, der er tabeller for, hvor lange og mange intervalstegt, der er passende for forskellige størrelser af stege.

Sørg for at kødet er stuetemperatur, når du starter. Så er der ikke så stor forskel på kerne og overflade, nær du begynder at varme det.

Fjern sener fra undersiden af culotten, hvis slagteren ikke har gjort det. Snit tern i fedtlaget. Men ikke ned i kødet. Gnid godt med salt og presset hvidløg. Kom stegen i et fad og kom den i ovnen ved 180 grader.

Steg 10 min og lad hvile 10 min, uden tildækning.
Gør det i alt 4 gange.
Placer et stegetermometer det tykkeste sted på kødet. Kom stegen i ovnen igen og steg til den er 57 grader. 
Pak stegen godt ind i flere lag stanniol og eller klæder over og lad stegen stå i 30-45 min. 

OBS det er vigtigt at skærer en oksesteg på tværs af kødfibrenes retning. Hvis fibrene skæres over er kødet mørt, fordi de lange fibre ikke er nemme at tygge. Hvis ikke, kan et virkelig godt stykke kød være sejt. I culotte skifter fiberretningen i udskæringen, så som regel skal du skifte retning, når du skærer. Hvis du er i tvivl om, hvordan du ser fibrenes retning, så prøv at undersøge det lidt. Det er vigtigt at skærer på den rigtige led.

Jeg lavede bagte kartoffelbåde krydret med timian, rosmarin og oregano. Dertil en rødvinssauce.

Rødvinssauce
Olivenolie
1 løg eller 2-3 skalotteløg, hakket
Laurbærblade
2 spsk tomatpuré
2 fed hvidløg, hakket
1 gulerod, hakket
Nogle kviste timian eller et drys tørret
3-4 dl rødvin
20 g smør
2 spsk mel
1/2 - 1 liter oksekraft, alt efter hvor kraftig den er.
Rødvinseddike
Salt
Peber
Evt. Lidt cayennepeber
Evt. 1/2 dl fløde

Klar løg i olie med gulerod, krydderurter. Kom tomat på og brun et par minutter. Kom vin på og kog ind til det halve.
I en anden gryde smeltes smør og mel tilsættes. Lad det brune, så det bliver lydebrunt og dufter lidt, før du bager op med oksekraft. Tilsæt også rødvinskoncentratet. Lad det koge ind til det har godt med smag. Smag til med eddike og krydderier og kog evt. Lidt fløde i saucen.

Créme brûlée (Italiensk dessertcreme)

Til 8-12 portioner
 
Så simpelt at det er genialt. Jeg synes ikke det er spor vanskeligt, hvis du gør det på denne måde. Det er en god dessert, når du har gæster, fordi den skal laves på forhånd og derfor kun tager få minutter at anrette. I fredags kunne jeg ikke nå at lave dem dagen før, men det er klart det nemmeste, at de står på køl til dagen efter.
 
5 dl fløde
2 dl mælk
1 stang vanille
125 g rørsukker plus 8-20 tsk til karamelisering til sidst
3 æg, alternativt 8 æggeblommer, sammenpisket
 
Varm ovnen til 150 grader varmluft. Kom fløde, mælk, sukker og vanillekorn plus den afskrappede stang i en gryde og kog op. Rør rundt, så det ikke brænder på. Lad det køle til 55 grader eller derunder. Brug et termometer, ellers lillefingevarmt. Tag vanilleskallen op.
Ægget må først komme i nu, da det ellers stivner. Pisk det grundigt ud i cremen.
Nu fordeles cremen i små ramakiner feks 8 cm diameter. Fyld ca. 2/3. Sæt dem i en bradepande og fyld vand omkring, så det står i samme højde som cremen.
Kom i ovnen. Hvor længe afhænger af form og str på formene. Hvis der er ca 1 dl i hver passer det med ca. 30 min i ovnen.
Cremen er blød, den må godt være lidt flydende midt i. Tag formene op og film dem. Kom derpå køl i nogle timer. Cremen må meget gerne laves dagen før den skal serveres.
Lige før servering kommes 1 til 1 1/2 tsk sukker på toppen af hver creme! Med en gasbrænder karameliseres sukkeret.
 
Kilde: Inspireret af kvalimad.dk


Ingen kommentarer:

Send en kommentar