lørdag den 3. januar 2015

Aftensmad 3. Januar: Californiarolls med wakame salat og edemabønner


Det er lørdag, så det må gerne være lidt lækkert, men også lidt nemt. Hjemmelavet sushi, er egentlig overkommeligt, hvis man holder sig til en enkelt variant eller to, men det tager tid, hvis man står og former alverdens indviklede varianter. Det gør jeg mest til gæster. Det bliver i reglen for meget til os alene. Efter de fleste supermarkedet er begyndt at fører råvarerne er hjemmelavet sushi også ganske billig mad, hvis man sørger for at købe de langtidsholbare ting, når de er i discountbutikkerne. Tang, riseddike, wasabipasta, syltet ingefær og sushiris kan holde sig meget længe. Hvis det skal være ekstra billigt, kan man bruge grødris. Man kan også vælge grove grødris for en mere mættende udgave. Kog dem som du ville koge sushirisen, de grove skal måske have længere.

Nu er det måske så meget igen, at kalde California rolls for sushi. Navnet kommer jo ikke uden grund af at det er en amerikansk opfindelse, og dér er heller ingen rå fisk involveret. Men det smager dejligt, og da jeg lige nu er gravid, så kan jeg ikke spise den (synes jeg) lækre rå fisk. Den oprindelige version er nok med krabbe, mange ville lave den med surimi (imiteret krabbe lavet af lys fisk). Jeg valgte at købe en pose wannamei rejer (kæmperejer).

Califormia Rolls, ca. 3 makirullerne og lidt ekstra ris, portionen passer til to voksne og ris til to børn.
Det tager ca. 1 time inkl. Tiden til at koge ris.

300 g sushiris
4 spsk risvineddike (du kan også få noget, der hedder sushieddike, så er der allerede tilsat sukker og salt og du kan bare bruge det, eller risvineddike, der så skal tilsættes salt og sikker)
2 spsk sukker
1 tsk salt
3 blade tang (nori)
2 spsk sesamfrø
Ca. 2 spsk mayonnaise
1 tsk wasabipasta + ekstra til soyasaucen
1 agurk
2 avocadoer
Ca. 25 wannamei rejer, kogte, eller kog dem i 2-3 min og køl dem.

Tilbehør 
50-100 g wakame-salat per person (kan fåes på frost i mange supermarkeder)
50-100 g edemabønner (hvis de er med bælg, eller sd et halve, fåes også på frost)
Soyasauce
Syltet ingefær

Tø tangsalaten i køleskabet i løbet af dagen.

Eddike
Kom sukker og salt i eddiken og lun det til begge dele er opløst. Men uden det koger. Jeg bruger mikroovnen. Lad det køle ned.

Sushiris
Det er helt sikkert en videnskab, for ikke at sige en kunstart, at lave den perfekte ris til sushi, der har korrekt bid, fugtighed og klæbrighed. Du kan finde masser af vejledninger og videoer på nettet. Men her er en ukompliceret opskrift.
Skyl risene i kold vand et par gange. Mål 330 ml vand op i en gryde. Sæt risene over med låg på ved middelvarme. Når det koger, koges i 5 min, så skrues ned til lav blus og koges i 10 min mere. Lad låget blive på og lad risene trække i 10 min.
Kom risene i et fad og del dem ud. Tag evt. Ris fra til børnene, hvis de ikke bryder sig om marinaden. Tilsæt eddiken. Opskriften passer til hele rismængden, så hold evt. Lidt tilbage, så det ikke bliver for vådt.

Bred risene ud, og lad dem dampe i 10 min.

Vend risene, jeg bruger en silikone dejskraver, den hænger ikke fast.

Lad risene dampe af i 5 min mere. Så kan du bruge dem. Dæk dem med et fugtigt viskestykke, hvis de skal stå, så de ikke tørrer ud.

Nu skal du samle makirullerne.

En bambusmåtte koster ikke meget, og giver dig lidt mere styr på rullen. Men du kan sagten uden.
Snyd gerne med at lægge et stykke film på måtten eller bordet, så griser det heller ikke så meget. Placer et blad nori. Den glatte side nedad. Tag det der svarer til en håndfuld ris op midt på bladet. Brug enten en silikoneskraberen eller fugt fingrene i vand eller sushieddike. Så klistre risen ikke. Spred risen, så den går helt ud til de to sider, men den øverste og nederste kant skal der være 1 cm fri tang.

Drys med sesamfrø og bland mayonnaise og wasabi og kom en skefuld af blandingen som en stribe midt på. Kom agurk og avokado på. Det nemmeste er at tage en bordkniv og skære skiver af avokadoen direkte i skallen. Læg rejer på, og fugt der isfri ender med eddike eller band. Rul nu rullen stramt, så fyldet bliver helt lukket inde. Lad gerne rullen ligge lidt før du skærer den i 7-8 skiver. Fugt evt. Kniven og skær med et lang snit, og tyk så lidt så muligt.

Spis med soyasauce smagt til med wasabi.

Børn og sushi
Min lille pige på 2 år vil ikke have de marinerede sushiris, så jeg tager nogle ris fra til hende, før jeg kommer eddikemarinaden på og skærer grøntsager i stave. Så får hun en tallerken med tingene i pæn orden, så hun kan overskue det. Hun er heller ikke meget for tangsalaten (wakame) til gengæld er hun helt besat af soyabønnerne (edemabønner). 
"Børnesushi" uden marinade på risene.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar