torsdag den 1. januar 2015

Overflødighedshorn til nytårsaften

I går lavede jeg mit første overflødighedshorn. Det var sjovt og ikke helt let. Vi var kun 3 voksne og et barn, så jeg lavede det mindste jef kunne finde. Der er en fin vejledning her: http://www.dr.dk/Mad/opskrifter/den_store_bagedyst/Den_store_bagedyst_julespecial_2013/mini-overfl%C3%B8dighedshorn.htm
Men det jeg lavede var lidt mindre. Som det ses på billedet er det ni små ringe og en top. Jeg fandt en skabelon fra Odense marcipan. Hornet består af 450 g kransekagedej. Toppen er en kugle på 5 g og derefter stiger vægten 5 g for hver ring. Den nederste ring (50 g) er en normal ring,der er lige tyk hele vejen. De øvrige er udrullet cigarform før de er trykket og samlet, som andre kransekager. Der laves en ekstra "cigar" på 30 g, der formes som en hestesko til en fod. Den sidste rest blandede jeg med lidt mere æggehvide og sprøjtede ud til konfekt.

Jeg lavede denne dej, som er en mindre portion af Mette Blomsterbergs opskrift.

400 g marcipan (1 pakke)
120 g flormelis
32 g past æggehvide

Rør dejen på maskine. Start med marcipan og flormelis. Tilfør æggehviden lidt efter lidt. Jeg har før bagt med rørsukker. Det bliver lækkert. Bare lad dejen hvile godt, så sukkeret bliver opløst.

Lad dejen hvile nogle timer, før det deles op og formes.

Bag midt i ovnen på 220 grader ( alm. Ovn) i 5-8 min.

Bag med to plader under, da den sukkerrige dej ellers kan blive for mørk i bunden. De skal være lydebrune, når de er færdige. Dejen skal være sprød men det må gerne være blødt og halvrå når man tager en bid, så kransekager er saftig og lækker.

Når kagerne er kolde anvendes en cornet til at sprøjte glasur på. Find en vejledning på at folde den af bagepapir, det findes på nettet. 

Sprøjteglasur (her er nok dobbelt så meget som jeg brugte)

75 g flormelis 
30 g flormelis

Pisk med en elpisker til det er så luftig og stift at det danner faste toppe når du trækker op med piskerisene.

De detaljerede instruktioner er der andre der er bedre til end mig, men jeg har et par begyndertrick, jeg brugte. Hornet samles med chokolade, da det skal størkne hurtigt, for at kunne samles. Kom ringene i fryseren så de er kolde, så størkner chokoladen det hurtigere. Jeg er ikke god til at temperere chokolade, og det giver et meget kort tidsrum til at arbejde med hornet. Jeg brugte derfor mørk overtræk (vekao fra Odense marcipan) det størkner og det kan varmes forsigtig igen. Da jeg havde det i corneten lunede jeg det nogle sekunder ved lav effekt i mikroovn og pressede tippen, der var størknet ud, så jeg kunne arbejde videre med det samme overtræk. Det smager måske ikke helt lige så fint, men jeg er sikker, på mit første forsøg kun lykkedes fordi jeg "snød". Overtrækket skal være ret flydende og du skal bruge en tyk stribe, for at sikre at ringene sidder godt sammen.

Prøv. Det er sjovt, når det lykkes. Jeg skal helt sikkert prøve igen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar