torsdag den 19. marts 2015

Snack 19. marts: Hjemmebagt müslibar/ hjemmelavet granola

Jeg vil ikke prøve at bilde folk ind, at en müslibar fra supermakedet er reel mad. Men det kan da mætte lidt mere end en kitkat, og den lille størrelse gør, at snacken er til at styre.
Men det er mest bare puffede ris med sukker, og jeg er ikke så begejstret for de varianter med frugt, så er der kun tit den med chokolade tilbage. Men det er rigtig nemt selv at lave, selvom man de første gange lige skal finde ud af, hvad man gerne vil have i. Det er jo også det dejlige, at man selv vælger ingredienserne. Og så må man jo prøve sig frem med, hvor sød eller sund en variant man har gang i. Og så ender du med noget, der er meget billigere end supermarkedsudgaven, også hvis du vælger luksus-øko-variationer af dine ingredienser eller dyre færdigblandede müslier.

Her har jeg kigget lidt på nogle opskrifter, og så bare sat det sammen, jeg bedst kan lide. Barene er ikke helt så søde som "slik-udgaven" fra supermarkedet. De svarer meget godt til de søde af de nøglehulsmærkede müslier i sødme. Men du kan jo bare regulerer mængderne før du bager dem i ovnen.

Jeg prøvede at bage en portion i dag. Jeg endte med at skære den ud i barer af ca. 30 g.stykket. Dem i suppermarkedet er som regel enten 25 g eller 50 g. 25 g barene er som regel lige under 100 kcal per bar. Den jeg har laver her tror jeg ender oppe omkring 160 kcal for en bar. Men det er lidt svært at regne på, for jeg skar ikke det helt i barer, noget af det endte som granola i mit müsliglas.

Opskrift på omkring 25 müslibarer eller 1000 g granola müsli


Varm ovnen op til 175 grader.

Ingredienser

100 g mandler
100 g hasselnødder
100 g sesamfrø
100 g havregryn
100 g speltgryn
100 g isis müsli, den uden kunstig sødme eller tilsat sukker; http://www.isis.dk/Produkter/Morgenmad-1/Müsli.aspx (den valgte jeg fordi der var lidt flakes og puf i)
150 g fast honning
150 g peanutbutter (jeg brugte crunchy)
½ dl vand

Nødder og mandler hakkede jeg groft i hånden. Det blev for fint på en maskine. Nødder, frø og gryn kom jeg på en bageplade. Jeg kom IKKE isis-muslien i ovnen, da den allerede er puffet/ ristet etc. Giv det 10-15 min i ovnen, hold øje med det ikke bliver for mørkt.
Imens varmes vand honning of peanutbutter under omrøring til det koger, pas på det ikke sætter sig. 

Så blandede jeg alt sammen i en stor skål og beklædte to fade med bagepapir, så barerne var 2 cm. Jeg tror et fad på 20*35 ca vil passe til hele portionen. Tryk massen jævn i hele fadet og bag ca. 20 min. nederst i ovnen ved 175 grader.

Lad barerne køle helt af, før du skærer dem med en savtakken kniv.

Hvis du hellere til lave granola fordeler du bare "snasket" i en bradepande uden at trykke det sammen og vender lidt rundt i det under vejs, så det bliver til løse stykker i stedet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar