Et par vigtige pointer før du går i gang:
Til denne opskrift skal bruges rå kikærter, dvs. Kikærter fra dåse er ikke lige egnede her, da de er kogt møre. Du skal købe de tørrede kikærter og sætte dem i blød i min. 12 timer. Gerne et døgn.
Falafel dybsteges i olie eller kan alternativt bages for en endnu sundere og nemmere variation.
Olien skal gerne være 180 grader for at bollerne kan steges sprøde og møre. Bollerne skal blive fine brune udenpå ved at stege ca. 2-3 min. På hver side. Jeg kom et stegetermometer i min pande, for jeg har ikke en friture, og dybsteges ikke så tit, men jeg fandt at ca. 7 af 9 på min kogeplade var fint.
Opskriften er nemmest, hvis du har en foodprocesser, jeg klarede mig med en hakker til min stavblender, men det krævede lidt tålmodighed at hakke portionen af flere gange.
Falafel, ca. 30 stk.
4,5 dl tørrede kikærter
1 løg
5 fed hvidløg
1 1/2 spak mel
2 tsk spidskommen
2 tsk salt
1/4 tsk sort peber
1/4 tsk cayennepeber
En smule kardemomme
En smule stødt koriander
1/2 dl hakket persille
Saft af en lime eller 1/2 citron
Dagen før sættes kikærterne i blød i rigelig vand. De suger meget, så der skal stå klart vand nogle cm over ærterne.
Dræn ærterne rigtig godt før de kommes i foodprocesseren. Sammen med hakkede løg og de øvrige indgredienser.
Nu skal det hakkes til en fin grynet konsistens, men ikke til en pasta. Se billedet herunder.
Lad nu farsen stå i 1-2 timer på køl.
Form en "prøve" bolle, så du kan tjekke at du kan stege den og at den er krydret godt. Jeg laver dem lidt flade, når de steges i en pande. Du kan også lave dem runde og koge dem i gryde eller friture.
Varm olie i en pande. 3-4 cm op i panden.
Steg i 2-3 min på hver side til de er flot brune.Jeg har kigget på, at stege dem i ovnen. Både pga. At fedtindholdet kan sænkes og fordi det er nemt. Resten af farsen blev derfor stegt i ovnen et par dage senere, og det var en aha oplevelse. Jeg formede kugler og dryppede med lidt olivenolie og kom dem i 175 grader varm (varmluft) i 20 min. Jeg vendte dem og gav dem 10 min mere. Så syntes jeg de så sprøde og brune ud, og jeg synes egentlig de smager super. De har ikke hele frituresmagen, men det er jo ikke nødvendigvis en dårlig ting:-) det bliver helt sikkert måden de bliver lavet her i huset fra nu af.
Her er de bagte falafelboller
Fuldkornspita, 24 store pitabrød
Dette er en stor pt. I dag lavede jeg hele dejen, bagte 12 brød, da det var hævet og kom resten i fryseren til en pizza en af dagene.
Pitabrødene bliver super, hvis du har en bagesten. Alternativt kan du tænde grillen i ovnen.
9 dl vand
50 g gær
4-500 g fuldkornsspelt
1 1/2 tsk salt
3 spsk olivenolie
Ca. 900 g hvedemel
Opløs gær i lidt vand. Tilsæt resten og lav en fugtig smidig gærdej. Lad den stå nogle timer til den er dobbelt størrelse. Varm ovnen op på fuld varme i god tid. Så varm den kan blive med en bagesten i, hvis du har en.
Form dejen til boller og rul dem flade til ca 1/2 cm tykkelse. Placer dem på bagepapir, ikke flere end de kan kommes over på bagestenen på papiret. Lad dem hvile 10-20 min.
Bag brødene i 5-6 min eller til de er puffet fint op. De skal ikke blive brune.
Spis med salat.
Jeg vælger iceberg, tomat, peberfrugt, syltet agurk
Tahinisauce
Dette er et klassisk tilbehør, jeg ikke har prøvet før, men jeg var meget begejstret.
Her er ca. Hvad jeg brugte, ellers prøv at finde en opskrift på nettet.
1 dl tahini (sesampasta)
3 fed hvidløg
Saft af 1/2-1 citron
Nogle spsk neutral yoghurt efter smag, hvis du synes
Salt
Varmt vand (kog ikke fra hanen) til den rigtige konsistens, tror jeg brugte 1 dl.
Dette er ikke en slank sauce, men det er sund fedt, og der skal ikke meget til, for at give smag, så i små mængder er det lækkert. Jeg har en tahini af fuldkornssesam, så der er også lidt fibre og næring i.
Et andet klassisk tilbehør er humus, du kan se en opskrift her på siden, hvis du vil lave det selv.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar