torsdag den 2. oktober 2014

Amerikanske bananmuffins med chokolade og valnødder

Jeg har selvfølgelig ikke fået taget et billede af de her lækkerbiskener. Det må blive næste gang de er på menuen.

Muffins er en amerikansk klassiker, der er skønne, hvis de er svampede indeni og sprøde udenpå. Det var længe en gåde for mig, hvorfor konsistensen var så forskellig i muffins, og at nogle af dem man køber er ekstremt lækre, mens mine egne var som en helt almindelig sandkage, måske endda lidt tør pga den lille form. Hvorfor kunne jeg ikke få den perfekte bløde, høje muffin eller cup cake?

Jeg faldt først over beskrivelsen af "the creaming principle" for relativ nyligt. Det er meget simpelt og mange af os bruger det nok uden at vide det, når vi følger en opskrift, men som regel har jeg brugt andre opskrifter, primært hvor sukker og æg piskes først, og jeg tror simpelthen, jeg har pisket for lidt. Så fuld gang i håndmixer eller køkkenmaskine. Det tager nogle minutter at røre det godt sammen, men resultatet bliver bare bedre.
Du skal ganske enkelt lave en smørcreme først, bare med den type sukker du vil bruge, og så tilsætte æg og væske ad mindre portioner til en tyk glat dej. Muffindej er tykkere end formkagedej. Derfor kan den også holde på lækker fyld, uden at det hele synker til bunds.

Opskriften er til ca.14 medium muffinforme (de hvide papirforme til amerikanske muffins)

125 g smør (1/2 pakke) stuetemperatur -ikke smeltet 
100 g sukker (gerne rørsukker)
100 g mørk rørsukker eller farin
Du kan bruge den type sukker du bedst kan lide. Jeg kan godt lide halv af hver.
Korn af 1/2 stang vanille eller nogle tsk vanillesukker i stedet. Mas kornene ud i lidt sukker før de kommes i smørret.
2 æg
3 modne bananer (mere end spisemodne)
250 g mel
1 spsk bagepulver 
Lidt salt
150 g valnødder
100 g mørk chokolade

Lad smøret stå lidt udenfor køl eller lun kort ved meget lav effekt i mikroovn, så den er ca stuetemp. Forvarm ovnen til 190 grader (175 grader varmluft), rist nødderne i ovnen i 10 min eller til de dufter. 
Pisk sukker, smør og vanille nogle minutter ved høj hastighed til det er lyst og virker mere luftigt. Pisk et æg i ad gangen, så du ser ægget er optaget i dejen, før det næste tilsættes. Mos bananer med en gaffel og pisk dem i. Bland mel, bagepulver og salt og pisk det i dejen. Hak nødder og chokolade groft - ikke fint. Der skal være store lækre chokoladeklumper og knasende nødder i. Vend det i dejen.
Fordel dej i papirforme eller smurte forme. De skal være høje og stive, ikke de helt flade papirforme, der ikke holder faconen. Fyld formene 3/4 op og bag dem ca. 15 min. Afhængig af formenes størrelse. Prik med en kødnål og tjek om kagen er nok. Der må ikke komme dej med op, men der er selvfølgelig flydende chokolade.

Muffins er (hvis du spørger mig) bedst, når de stadig er lidt lune fra ovnen. Men jeg gemmer jo som regel nogen og fryser også ned af dem. Du kan sagtens lune din muffin lidt, så chokoladen smelter igen og kagen er som nybagt. Jeg skruer ned for effekten på mikroovnen F.eks til 600-800 W (under 50% på min 1600 W ovn) og giver en kage 15-20 sek så den er lun.

lørdag den 16. august 2014

Saltmandler

Jeg havde længe tænkt på at lave salte mandler. Nu tog jeg mig sammen, og fandt ud af, at det er det nemmeste man kan give sig i kast med. Jeg kommer vist ikke til at købe andre saltede nødder end pistacie fra nu af.
Jeg fandt en opskrift på denne blog,og kan altså varmt anbefale den.

Mandler (der kan måske være 400 g i den pt. lage her)
½ liter vand
125 g almindelig køkkensalt

That´s it.

Opløs salt i vandet. Jeg kogte vandet og hældte det over saltet i en skål og rørte saltet ud. så kom jeg mandler i og lod det trække i 20 min. De skal bare være dækket.
Hæld vandet fra og kom mandlerne på en plade i ovnen v. 180 grader (jeg brugte 175 grader varmluft) til de dufter dejligt, ca. 15 min.

Køl dem af og gem dem i tætsluttende beholder.

onsdag den 2. juli 2014

Fromage - husblasteknik

I går lavede jeg en solbærfromage, til en fødselsdagskage, jeg er ved at bage til min mor. Den skal der nok komme mere om. Men jeg fik lige lyst til at skrive om gelatinestivede fromager her, da det er nemt, men kan virke så svært!
Min store barndomskærlighed har altid været citronfromage, som jeg altid valgte, når jeg skulle bestemme dessert, og jeg bliver stadig blød om hjertet af den friske bløde dessert.
Fromager er fantastisk som:

Dessert på kagebund, pynt gerne med gele
Dessert i glas - gem gerne en lille overraskelse i glasset i form af en kagebund eller savoardi og pynt med gele mm
Som fyld i kager! - faktisk følte jeg først, jeg rigtig havde lært at lave lagkage, da jeg begyndte at komme fromage i.
 
Du kan variere fromager med kaffe, frugt, karamel eller noget helt andet. De fleste fromager er dejlige året rundt, for de kan laves rigtig lækkert med frossen frugt. Hvis det skal være rigtig kan de vist opdeles i, om de laves med eller uden fløde og med eller uden æg. Mine er vist alle med det hele. 
 

Husblas

Husblas, der er gelatine, er jo en bestanddel af fromage. Jeg ved man kan få agarpulver, hvis man ikke vil bruge produkter fra dyr, men det har jeg ikke erfaring med at bruge.
 
Jeg har selv kæmpet noget med husblas, halvdelen af gangene lykkedes det mig at lave de kolde fromager og den anden halvdel drillede det. Så vidt jeg forstod skulle det være meget simpelt, men jeg fattede det åbenbart ikke!
 
Men det er faktisk utrolig enkelt, og jeg tør næsten love, at din fromage lykkes, hvis du bare gør, som jeg beskriver her. Jeg får i hvert fald ikke længere gelatineklatter i mine desserter. 
 
Husblas eller gelatine danner varmeopløselige geler med vand.
Gelatine er delvis opløselig i vand, det er nemmere at smelte, når det er helt opblødt. Gelatine smelter allerede ved lave temperature omk. 35-40 °C, så det er ikke nødvendigt at varme det meget op, men så vidt jeg forstår, sker der ikke det store ved at det bliver varmt, da der er tale om denatureret protein, og vandgelerne kan smeltes igen og igen. Tilgengæld skal du så vente til det er kølet igen, hvis det skal i en kold dessert, for ellers når det at størkne, når det kommer i den kolde æggecreme inden det fordeles.
 
Til sidst bør det nævnes at enkelte frugter som ananas og papaya indeholder enzymer, der kan nedbryde gelatine, og derfor skal disse frugter varmes, for at ødelægge enzymerne, for at de kan stives med gelatine.
 
Her er den måde jeg laver fromage på:
Kom blade af husblas i kold vand, så det er helt dækket ét ad gangen, så vandet kommer ind på alle flader. Lad det stå 5-10 min.
Lun den væske, der skal i fromagen i gryde, mikroovn, eller bare ved at komme skålen med væsken i en anden skål med varm vand.. Det behøver ikke at være varmere end vand fra den varme hane, mén det må også godt have kogt og bare være taget af varmen, hvis det passer i din opskrift. Kram husblasen fri for vand og kom den i den lune væske, rør eller vip til det er opløst, du kan varme væsken lidt, hvis den er for kølig, husblas kan smeltes igen og igen.
 
Æggeblommen og sukkeret piskes skummende. Når din husblas-væske er lillefingervarm, altså ca. 37 grader er det klar til at komme i. Hellere for koldt end for varmt. Du pisker ved lav hastighed med håndmikseren og kommer væsken i i en tynd stråle, så husblasen når at fordele sig i ægget før det stivner.

Hvis du har en større mængde væske, som f.eks. Ved en bær-fromage, kan du blot vente til du tydelig kan se at saften begynder at tykne.
 
Nu er det vigtigt at massen får lov at begynde at stivne lidt inden der kommes æggehvider eller fløde i! Du kan evt. stille blandingen lidt på køl, men det tager ikke så længe før det stivner.
 
Pisk hvider stive og pisk fløde til skum. Når æggemassen er ved at stivne, men før den er blevet til fromage, vendes æggehviderne i, hvis der skal hvider i. Jeg plejer at tilsætte ca. 1/3 af dem og rører det ret kraftigt med spatel, for at få blandet godt. Derefter kan resten vendes lidt roligere i, så luften bevares godt. Derefter vendes flødeskummet i, og du kan hælde fromagen i den eller de skåle du vil serverer i og sætte den på køl.
 
Når du gør sådan her burde der ikke være problemer med at fløden eller æggene er for kolde eller lignende, Det virker i hver fald for mig.

Hvis fromagen skal anvendes til kagefyld kan du komme den på sprøjtepose/ frysepose og lade den stivne før du sprøjter den i kagen, ved at klippe et hjørne af posen. Det kan være lidt nemmere at arbejde med. Fromagen sætter sig på ny nede i kagen.

Fromager kan generelt fryses og tøes igen uden problemer. Dette kan du udnytte, hvis du bygger en kage op af flere lag, som du så kan lave af flere dage og fryse kagen undervejs.
 

 

  



mandag den 30. juni 2014

Mere mad med roser

Så har jeg lavet rosensorbet!
Jeg startede egentlig med Mette Blomsterbergs opskrift. Men jeg erstattede noget af sukkeret med glukosesirup, for at få en bedre konsistens og så ventede jeg med at tilsætte æggehviderne, til isen var begyndt at fryse ind. Det vigtigste var dog at tilsætte saft af knap én citron, for opskriften var hvinende sød, og manglede i den grad noget syrligt modspil. Fantastisk nok, skiftede den grå is farve til en smuk rosa kulør, da syren kom i, så det er helt sikkert måden at gøre det på!
Isen blev parfumeret og måske endda stadig lige sød nok, men helt vild fantastisk, og ikke noget man smager hver dag. Jeg er sikker på, at jeg kan få konsistensen mere cremet med en ismaskine. Jeg klarede mig en elmikser nogle gange under indfrysningen, men isen er altså blevet lidt for porøs. Så der er ingen vej udenom; jeg må have fat på ismaskinen, så roserne kan bliver perfekte næste gang.

Rosensorbet

Til 4 personer eller som en del af en anretning til flere.

6 dl vand

150 g rørsukker

60 g glukosesirup (kan erstattes af sukker)

1/2 stang vanille (eller evt. Et par udskrabede stænger uden korn i stedet)

2 store håndfulde rosenblade fra f.eks. Hybenroser

2 spsk æggehviderne (pastoriseret, hvis du vil være forsigtig)

Saft af 1/2-1 citron


Skrab vanille ud af stangen og tilsæt både korn og stang til vand, sukker og glukosesirup og kog op. Tag det af varmen og kast bladene ned i. Lad lagen trække i køleskab til næste dag.


Smag lagen til med citron og sigt den før den indfryses. Husk at sorbet smager af mindre, når den er frossen, så lagen er ret sød før den fryses. Sorbeten bliver bedst på en ismaskine, men du kan også rører hver halve time i starten til du har en tyk grødis, som så skal sætte sig 4-5 timer mere. Æggehviderne tilsættes, når isen er ved at tykne, og skal bare piskes med.

Tag den ud lidt før den skal anrettes og form kugler med spisested eller isske. Pynt med kandiserede rosenblade som også findes her på siden.

Sorbeten er bedst de første dage. Der vil dannes iskrystaller efterhånden, da den ikke er tilsat kunstige emulgatorer til at forhindre det. Så lave den ikke længe før den skal spises.

Mors fødselsdagskage

Så fyldte min skønne mor år. Jeg havde bestemt, at jeg ville benytte lejligheden til at lave endnu et forsøg på en pyntet kage. 


Jeg spurgte, hvad hun ville syntes var sjovt, og hun syntes, at det ville være skægt med en kage med vores lille hund Remus, som faktisk næsten er lige så meget min mors efterhånden. Derefter har hun bestilt, at han skal grave sig ned i kagen, og til sidst fandt hun på det skøre indslag, at Remus skulle have placeret en hundehøm, som en muldvarp så kom op under. Dette sidste stammer bla. Fra et spil Elena har på IPaden, hvor hun er ved at dø af grin over en høm, man kan trykke på og så kommer en muldvarp og siger en pruttelyd!
Jeg tror allerede roligt, jeg kan afgøre, at denne kage bliver som ingen anden! 


Jeg har besluttet at lave et lille havetema ud af den. Min mor elsker sin have og går op i den, og kæmper med min lille gårdhunde, der elsker at grave, så scenen er sat. Da jeg kiggede på nettet, var der mange fine havekager. Vi skulle ikke holde familiefest, så jeg besluttede mig for en lidt høj kage med lille diameter. Et hul, med jord lavet af knust kiks eller cookie, med en fondant-Remus der graver og et mulvarpeskud med en muldvarp, der har en lille høm på hovedet. Havetemaet ville jeg lave med Potter og noget græs og nogle blomster. På siden af kagen; frugttræer og små sommerfugle, bier og måske fugle. Det blev det ikke til. Kagen blev simpelthen for fyldt, og jeg blev for træt :-)
Der skulle stå "tillykke bedste" på kagen. Enten på siden eller toppen.


Men der er jo mindst lige så vigtigt, hvordan den smager! Min mor er glad for solbær, og en af de faste kager, især til min fødselsdag er en roulade af hasselnøddebund, lagt sammen med flødeskum og min mors hjemmelavede solbærsyltetøj. Den er frisk og lækker. Min mor river tit mørk chokolade på. Den kombinationen vil jeg tage udgangspunkt i.

Så bunden bagte jeg min mors nøddebund. Den vil klæde de fleste kager, især syrlige kager med bær. Den er meget fin, uden mel og nem at bage, fordi hasselnødderne bare males. Der skal ikke afskalles eller ristes eller lignende.

1 roulade eller 2-3 kagebunde

3 æg
200 g sukker
100 g malede hasselnøddekerner
1 spsk kartoffelmel
1 tsk bagepulver

Jeg bagte to bunde af ca 17 cm diameter og et firkantet stykke, som jeg brugte som kandt, så der var kanonudvalg hele vejen rundt. Bages 180 grader i 8-10 min. 
Jeg bagte en lille chokoladebund til midten. Jeg fandt ud af bunden var svær at smøre op på, så ked vil bruge en mere sej bund næste gang.

Jeg lavede en solbærfromage og en mascaponefromage og solbær gele, men det med gele syntes jeg ikke passede så godt. Det andet var lækkert, men jeg synes faktisk ikke at kagen samlet fik et frisk nok smag. Jeg lagde kagen sammen og frøs den til den skulle bruges.
Jeg smurte op med 1:1 chokolade ganache af 200 g 55 % chokolade med 2 dl fløde. Det blev et lidt for tyktlag. Men det skyldtes at kagebunden var skør. Jeg vil bruge en fragilitebund en anden gang, da den er mere sej. Eller lade kage være frossen, når jeg smører den op.

Men nu til pynten. Jeg lavede planterne og hunden i forvejen. Potterne var simple at lave med en bund med en kandt på. Jeg kom sort fondant som jord i, i den store lagde jeg i stedet kagekrummer til sidst. Til træet satte jeg et dykke grilspyd i potten. Jeg lavede en grøn kugle og prikkede hul med grillspydet. Jeg satte den til tørre i nogle timer. Jeg lavede toppen ved at stikke grønne og blå blomster ud og trykke ind i kuglen, ved at starte nedefra. Jeg lod toppen tørre til dagen efter, før jeg satte den på med tyloselim.
Til de andre planter skar jeg blade ud med udstikker og i hånden. Jeg var lidt skuffet over, at bladene faldt sådan sammen, men det var meget varmt og fugtigt vejr, så jeg endte med at have pyntet i køleskabet.
Hunden skulle ligne min hund Remus.

Jeg formede kroppen som en kugle og derefter en kegle. Jeg lavede pletter af sort og brun fondant som små kugler jeg trykkede flade. Benene formede jeg af pølser, rullet tynde midt på med asymmetriske kugler i enderne. Jeg formede poter ved at præge med en kniv. Halsbåndet var en kugle, der blev trykket flad. Og jeg satte hoved og forbøn på med pinde, så de var stærke nok. Hovedet var også en kegleform, hvor jeg trykkede et lille stop ved øjnene og trykkede snuden flad. Der er mange gode videoer på nettet tilat få ideer. 
Halen satte jeg på ved at trykke hul til den og forme en lille tyk hale i hvid og sort, som jeg satte i hullet med lim. Jeg lod hunden tørre på engangsklude med lidt flere under bagdelen, så han fik forbenene ned af.

Jeg betræk med figurmarcipan, for at få en bedre smag. 

150 g marcipan
175 g flormelis
50 g flydende glukose
Farve

Til min 20 cm kage kunne jeg anvende 2/3.
Jeg rullede et 2-3 mm lag ud ved at duste med maizena så marcipanen aldrig hang i. 

Der er mange gode instruktioner på nettet om at overtrække pænt, og meget bedre end jeg kan. Det er nemmere at arbejde med fondant, men det smager altså ikke lige så godt. 

Jeg placerede først hunden. Jeg stak et rundt hul i kagen med en udstikker og lavede en lille fordybning, som jeg fyldte med formkage som jord. Så kom hunden i. Bag ham lavede jeg et mildvarpeskud af formkagesmulder og lavede et hoved af sort fondant af en kegleform og med pink tryne. De to forpoter lavede jeg ved at forme to små lyserøde kugler, som jeg trykkede flade, mere i den ene side. Fra den tynde ende klippede jeg kløer. Jeg satte dem på en sort pote hver formet af små flade pølser sort fondant. Se det øverste billede. Jeg lavede hømmen med en lille smule chokolade ganache, jeg havde gemt fra opsmørringen.
Jeg placerede potterne og lavede så en smørcreme til græs. Jeg havde købt en lille tylle på nettet til 17 kr så jeg kunne prøve at lave græs.
Smørcreme:
50 g lurpak 
100g flormelis (meget vigtigt at anvende flormelis, da sukker er for groft)
1 tsk mælk

Man kan komme smag i som man ønsker.

Rør meget kraftig i 10 min til en luftig creme.

Jeg startede med græs langs kagens sider. Det er nemmest, hvis der ikke er pynt på kagens sider. Så satte jeg græs på dele af kagen, som jeg nu syntes.

Det lille skilt skar jeg i pink fondant og skrev med sort pastafarve forsyndet med ROM, med en pensel, og limede på med tyloselim.

Til sidst kom jeg små blomster i smørcremen og satte små bier og sommerfugle på. Sommerfuglenet var lavet med en stor blomsterudstikker, hvor jeg havde fjernet det ene blad og sat en sort krop på. De var tørret på et stk stanniol, for at få formen.

Så, det var faktisk det...


Mad med roser

Jeg har fået øjnene op for hybenrosen, der jo lige er ved blomstre af i disse dage, men hvis du ikke kan nå at få fat i nogen, så ligger inspirationen her jo til næste gang.
Man kan sikkert anvende andre vilde roser, der er usprjøjtede. Hybenroser er der masser af, de dufter fantastisk, så det er bare at komme ud at plukke dem. Sikke en DUFT, når du tilbereder dem, og det er altså et lidt specielt pift at give sine desserter. Jeg deler min erfaringer her.
Det første jeg prøvede, som er nemt og lækkkert, er kandiserede rosenblade, som Claus Meyer har i sin Almanak:

Kandiserede rosenblade

Blade fra hybenroser
Lidt flormalis til at drysse med

Fordel rosenbladene i et lag på bagepapir. Sigt et tyndt lag flormlis ud over, og tør ca. ½ time ved 120 grader varmluft til bladene er tørre og begynder at krølle. Anvendt dem til pynt og smagsgiver i desserter, eller som pynt på hjemmelavet chokolade.

Jeg skal nok rapportere mere, om hvordan jeg anvender dem.

lørdag den 28. juni 2014

Hjemmelavede flæskesvær

Jeg spiser faktisk aldrig flæskesvær. Kunne aldrig drømme om at købe en pose "øffer" - eller hvad de hedder i netto. Men da vi i dag fik en 1/2 frilandsgris til fryseren, og der var nogle svær vi ikke ville bruge på stegene, kunne vi ikke lade være med at lave dem til snacks. Og lad mig lige sige, at det er slagter-kvali med pil op ad. Så hvis man vil unde sig selv sådan nogle, så prøv at lav dem selv.

Du skal bruge 
Svær fra en ca. 1 1/2 kg ribbensteg skåret ud som almindelige svær, ca. 3-4 mm brede, med omkring 3 mm fedt på bagsiden. 
Evt. Krydderurter til kogning, jeg brugte et par laurbærblade, et par fed hvidløg, og 5 peberkorn
Fint salt

Kog sværene i 10 min med urter og løg og ryst dem i en sigte til det værste vand er væk. Bare tag hvidløg mm med. Fordel dem på en bradepande med bagepapir og drys gavmildt med fin salt. Bag dem ved 210 grader varmluft i et lag i 20-30 min til de er sprøde og har taget lidt farve. Rør i dem flere gange undervejs. De skal gerne ligge og syde i et lag fedt, der smelter af.

Fisk sværene op på fedtsugende papir, kasser urterne og smag på lækkerierne!

torsdag den 26. juni 2014

Macarons

Jeg var i Paris i sidste uge, og smagte maracons for første gang. De pyntede konditorkager med dem og lavede kæmpe gaveæsker med macarons i alle regnbuens farver.
Mit første forsøg på chokolade macarons. De fleste sprækkede, så jeg må prøve igen.

Jeg har set de farverige kager, og der er jo ikke noget voldsomt unikt ved konceptet med to makronbunde lagt sammen med creme. Men de er flotte og festlige og de giver en mulighed for at variere smage og udseende i en uendelighed. De er super-lækre, og jeg har før tænkt på at prøve, men nu skulle det være: Jeg skal lave dessert til en middag vi er inviteret til om 14 dage, så jeg tænkte at macaron med den rosensirup jeg har lavet, ville være et lækkert indslag på en desserttallerken!

Jeg faldt med det samme over siden chocolat.dk, hvor bloggeren, Maja, har en omfattende macaron-fetish, så der er mange sjove varienter at finde, og forresten masser af andre sjove opskrifter, og sindsygt flotte billeder, som jeg vist aldrig finder tid til at eksperimentere med!

Hendes grundopskrift prøvede jeg med lidt blandet succes, da nogle bunde blev smukke, men nogle sprækkede. Men jeg mente, jeg identificerede mine egne fejl, forsøgte igen i dag. Jeg skellede lidt til kvalimad.dk, hvor Max har en enkelt variation med chokolade, og hvor teknikken er omtalt lidt mere.
Det er to forskellige tilgange: Max laver store kager, der bare skal smage fantastisk, Maja laver små bitte lækkerier, hvor hun går lige så meget op i æstetikken og pynter med glimmer, farver og guld!
Jeg kan godt lide idéen om, at desserter både er lækre at se på og at spise, så jeg er lidt lun på de ensartede glatte kager med farvestrålende cremer og bunde.
I går forsøgte jeg også at lave en rosensirup-garnace, men som frygtet var sirupen lidt tynd til formålet og det ville ikke stivne nok op. Jeg ville ikke have mere flormelis i, for jeg mente, at jeg havde en meget sød konbination allerede. Derfor kommer mine input til creme senere, men kig på chocolat.dk. Herunder er Majas macaronbunde, med mine input og noter.

Macaron-bunde til ca. 10-12 små macaron (20-24 bunde)

43 g mandler
75 g flormelis
1 stor æggehvide
25 g sukker (jeg brugte rørsukker)
(her kan evt. tilsættes pasta eller pulverfarve og smag i form af pulvariseret frysetørret frugt eller 5 g kakao)

Smut mandlerne (jeg plejer at skolde af to gange ved at overhælde med kogende vand fra elkedel. Giv dem kold vand imellem og til sidst, så du kan se skallen er løs før du smutter dem).
Dub dem tørre før brug.

Mal mandler til mel og tilsæt flormelis og evt. Kakao eller frysetørret frugt og fortsæt med at blende til det er en fin blanding. Kør det igennem en grov sigte (Jeg kunne ikke få det gennem en almindelig køkken-si, et værre svineri).

Pisk sukker og æggehvide til en marengs. Start med 1 min ved laveste hastighed og 2 min ved højeste. Marengsen skal være fast, men ikke hård. DVS. når du løfter piskeriset, så skal der dannes bløde toppe som bøjer i spidsen. Det er vigtigt at man ender med en tyk dej, for at få formen på bundene, og det er vigtigt at flormelis først kommer i nu, hvis marengsen skal ende med at blive pæn og ikke sprække.

Nu tilsættes mandel-sukkeret ved at vende med dejskraber. Chokolat.dk anbefaler at presse dejen mod siden af skålen 35 gange. Det gjorde jeg, og fik en fin tyk dej, der ikke var stiv.

Nu bruges en sprøjtepose med lille rund tylle (eller en frysepose du klipper hul i, hvis det er hvad du har). Hold tyllen stille ½ cm over bagepapiret og lave bunde i den størelse du ønsker. 2-4 cm. Der skal ikke være top på, men den glider også sammen. Fif: sørg for at dit bagepapir passer ned i pladen. Mine ark er lidt brede, og ligger derfor op af pladens kanter. Dette betyder ikke noget, hvis jeg bager brød eller andet der tynger papiret. Men de lette små kager løber ud, hvis papiret folder op i kanterne.

Vigtigt: Lad kagerne stå ved stuetemperatur og tørre (det tager ½-1 time). Du skal lade dem tørre til du kan røre ved overfladen forsigtigt, uden at fingeren hænger i. Det er nu du får de flotte bunde! Hvis overfladen er tør, så vil æggehviden i dejen hæve ud af "bunden" af kagen, og blive til en lille fod i stedet for at hæve op gennem overfladen på kagen og sprække den!

Bag dem ved 165 grader i 10-12 min. midt i ovnen.

Lad dem køle og læg dem sammen med creme to og to. Der kan kommes alverdens overraskelser ind i midten; et frisk bær, lidt chokolade eller andet, men hvis der er friske bær i skal de ikke gemmes. Ellers gemmes de i tætsluttende dåse.

Jeg fik ikke taget billeder af første forsøg, fordi jeg ikke fik cremen til at virke, men allerede i dag prøvede jeg igen. Denne gang prøvede jeg den simple klassiker med kakao-bund og chokolade ganache.
For at gøre det nemt at få dem pæne brugte jeg en template. Jeg var sikker på det var gjort for mig, så jeg fandt en på nettet, printede den og lagde den under bagepapiret. Søg blot på template og macarons.
Jeg læste et fif; at banke pladen hårdt ned i bordet, for at luftbobler forsvinder fra dejen. Jeg følte mig modig, da jeg knaldede de delikate klatter ned i bordpladen. Boblerne poppede op af dejen og efterlod små ar.

Kort efter var de løbet sammen igen.

Chokolade ganache

40 ml fløde
80 g god mørk chokolade

Jeg overvejede lidt, hvordan jeg skulle lave garnace. Der er mange måder beskrevet. Her hakkede jeg bare chokolade og smeltede det i fløde over vandbad, så det måske var 40 grader. Denne garnace stivner hårdt op, så den skal sprøjtes i kagen mens den stadig er lidt blød. 
Jeg prøvede mig frem med tre smage; hakket hvid chokolade, frysetørret hindbær og kun garnace.


torsdag den 5. juni 2014

Fars-dag kort

I dag fik min kæreste en lille gave i anledning af fars dag. Jeg ville gerne have haft det hele lidt personligt og planlagt, men da jeg ikke nåede at bestille en fotogave eller noget andet tjekket, nåede jeg da at lave et lille kort selv. Meget improviseret....
Brugsen havde tilfældigvis håndlavet papir billigt, så jeg fik med meget overtalelse lov af Elena (der er 2 år) til at tegne hendes hånd, så vi kunne få klippet en silhuet, og sat på et kraftigt ark med dobbeltklæbende tape. Her er resultatet.

Foccacia

Den anden dag bagte jeg foccacia. Det er min favorit hvad angår madbrød. Opskriften har jeg fundet på kvalimad.dk, som forresten altid er et besøg værd! Jeg indrømmer gerne, at jeg ofte finder gode opskrifter her.
Hvis du har hørt om "verdens bedste" brød opskriften, så er det sådan set den, bare meget bedre:-) 
Det kan også fint gemmes, fryses og lunes. Jeg tror det er fordi skorpen er mere tynd og derfor bedre kan "vækkes til live igen". Man for ikke en tyk sej skorpe, når den første sprødhed har fortaget sig.

Den simple dej
1 ærtestørrelse gær
4 dl vand
8 dl hvedemel (2 dl fuldkornsspelt, hvis du vil have lidt mere mættende brød)
2 tsk salt

Krydderolie

En god håndfuld krydderurter - gerne friske (25 gram). Rosmarin bør indgå

2 fed hvidløg

Olivenolie så det dækker (omk. 1 dl, jeg bruger nok mindre)


Derudover en tsk nykværnet salt eller fladesalt til at toppe brødet til sidst.


Fremgangsmåde 
Krydderolien laver du mindst 1/2 time før brug. Mens brødet hæver. Kom olie på dine urter og fine skiver af hvidløg og varm op til omkring 50 grader. Lad så olien trække i min. 1/2 time.

Udrør gøren i kold eller lunken vand og bland resten i, dejen skal være våd, så gæren kan arbejde med det, så kom endelig ikke for meget mel i. En godt fedtet dej!
Så skal det hæve i 10-12 timer (du kan bruge dobbelt gær, så kan du sagtens hæve det mindre).

Du skal lave din krydderolie i hævetiden nu eller senere.

Forsigtig tages dejen ud på et meldrysset bord med en skraber. Du vil ikke slå luften ud nu, men passe på at beholde de tråde og lommer, dejen har dannet. Med meldækkede fingre folder du dejen over sig selv fra begge sider. Det er noget snask, men kom mel på fingrene, ikke mætte dejen med mel. Max fra kvalimad.dk har nogle fine forklaringer på det. Du skal gøre det flere gange til overfladen er spændt op.
Så placeres dejen på et stykke bagepapir og duppes med olie, eller en blanding af olie og vand, og hæver 1/ 1/2 time mere, eller hvad du lige synes.
 
Så fordeler du de lækre krydderurter og olie på brødet og prikker fingrene ned i, så det hele ikke løber af i ovnen. Ligesom når man bager brunsviger. Olien trækker smagen af krydderierne ud i brødet.

Lad det gerne stå 1/2 time igen. Og varm ovnen, så den er helt varmet op til 200 grader (varmluft). Varm gerne en plade eller pizzasten til brødet.

Før brødet sættes i ovnen kværnes salt over.

Bag i 20-25 min til det er gyldent.

Her kan man se, hvor fin luftig krummen bliver. Brødet her er med ca. 1/4 fuldkornsspelt, så det tager ikke luften ud af det.

fredag den 9. maj 2014

Stor bededags-hveder

Så nærmer stor bededagsaften sig, og jeg har taget forskud på glæderne med de lækreste hveder. Denne opskrift fandt jeg vist i Berlingske Tidende for flere år siden, og jeg har endnu ikke fået bedre hveder nogen steder! Jeg kan godt komme til at bage dem resten af året også :-)

Lige præcis denne opskrift bager jeg helst med ren hvedemel og ikke med groft mel. Det er ren forkælelse.

12 stk
 
Tilberedningstid inkl. hævning ca. 6 time-10 timer
 
Ingredienser
5 g gær (et stk på str. med en ært)
1 1/2 dl kogende vand
1 1/2 dl kærnemælk
2 spsk sirup
2 spsk sukker
500 g hvedemel
1 tsk salt
50 g smør
2 tsk kardemomme, det er vigtigt det er ret friskt (en pose du har åbnet for nylig) så det smager af noget
Kærnemælk til pensling
 
Fremgangsmåde
Lad det kogende vand køle lidt og tilsæt kærnemælk, så det er lunt. Udrør gæren og tilsæt gerne halvdelen af melen før de øvrige ingredienser kommer i. Rør dejen jævn og tilsæt  mel til dejen er glat og smidig og ret blød. 

I den oprindelige opskrift er hævetiden 3-4 timer før de formes (dækkes medfilm). Du kan også bare lige lade dejen hvile sig 15-30 min og så forme hvederne og lade dem hæve hele natten i køleskab eller et andet koldt sted før de bages.
 
Beklæd en lille bradepande med bagepapir og form 12-15 boller, så de står med lidt mellemrum. 
 
Efterhæves tildækket i 1 1/2 time.
 
Pensl med kærnemælk.
 
Bag 25-30 min. ved 200 grader
 
Servering 
De smager dejligt nybagte, og næsten endnu bedre, når de flækkes og ristes på den ene side.
 

tirsdag den 6. maj 2014

Peter Plys-brød og Tigerdyr-brød

Som sagt skulle jeg holde fødselsdag for min lille Elena, der bliver to år, og temaet er Æsel og hans venner fra Peter Plys-universet.

Så brødet til vores brunch skulle også være lidt sjovt. Jeg fik den idé et lave en tigerdyrhale som et snoet brød og en Peter Plys som en "brød-bjørn".

Jeg lavede en almindelig franskbrødsdej. Peter Plys prøvede jeg at komme lidt Safran og gulerødder i for at gøre dejen naturlig gul og lidt honning, fordi det var Peter Plys :-) Jeg endte alligevel med at spæde op med gul pasta-farve. Desværre blev dejen lidt for våd (synes ellers jeg har bagt så meget i mit liv, at jeg burde kunne lave en gærdej, men sådan går det nogle gange), så jeg blev egentlig ikke tilfreds med bjørnebrødet.

Til tigerdyrs hale delte jeg dejen i ca. 1/3 og 2/3 og farvede den store del orange ved at tilsætte gul og rød pastafarve. Den lille del farvede jeg sort med pastafarve. Da dejen var hævet formede jeg to pølser, som jeg snoede til et brød, og lagde det i en bølget facon som en hale. Brødet var faktisk mest imponerende, når man skar det og kunne se de klare farver. Begge brød smagte fortræffeligt og man kunne ikke smage farven.




Æsel-kage

Elena bliver to år her i maj, og jeg ville lave en flot fødselsdagskage. Efter lidt søgning på nettet fandt jeg på at forsøge med en fondant-kage. Noget jeg længe har villet prøve, men ikke er kommet i gang med. Typisk for mig, fandt jeg så ud af, at det skulle være dette her ret avancerede kageprojekt, hvor hele kagen skal ligne æsel-figuren fra Peter Plys, da det er Elenas yndlings-figur, og hun har et Æsel-tøjdyr, der er hendes absolutte favorit. Faktisk udviklede idéen sig til, at festen, skulle være med Peter Plys tema.
I forhold til at det var det første reelle forsøg jeg har gjort ud i fondant-kage, var jeg ret tilfreds. Resultatet ser I her: Æsel ligger på maven med en sommerfugle på næsen, fordi Elena er vild med sommerfugle og teksten er sat hen over bagdelen med nogle gule blomster, der gav et godt modspil til sommerfuglen på næsen. På den måde fik kagen ikke rigtig en "kedelig ende", som ellers nemt kunne ske, når der var en for og bag.




Jeg lavede et passende antal begynderfejl; smørcremen troede jeg, jeg kunne lave med rørsukker i stedet for flormelis; så den blev grynet, jeg fik heller ikke smurt pænt nok op, så overfladen blev ikke perfekt, og jeg arbejdede lidt for længe med nogle af fondantstykkerne, så der kom elefanthud hist og her. Det kan altsammen læres.

Forberedelse

Idéen fik jeg ved at undersøge "æsel-kager" på nettet, og faldt bla. andet over Cakes by Choppa på youtube, som var en af de få "how to" jeg kunne finde på en Æselkage. Der var dog et par ting, jeg ikke ville lave sådan; kagerne han laver er sandkage samlet med vanille-smørcreme og intet andet, og det var måske lidt kedeligt! Dertil var alle fire lemmer på æsel i ren fondant, hvilket vil sige, at de var noget nær uspiselige! Men på Momses univers. fandt jeg en metode til at lave en halvkugle-kage i lag, med hendes anvisning på en græskar-kage, og da jeg kiggede på æsels facon mente jeg, at benene nok kunne laves ud af en oval kage.
Jeg havde aldrig arbejdet med, eller lavet fondant, men mente nok, at jeg selv kunne lave det, og igen brugte jeg momses univers, og lavede fondant af marsmallows og flormelis. Jeg prøvede at betrække en lille rund kage, det gik da ok. Jeg trykkede lidt blomster og blade ud med stempler, jeg havde fra tidligere arbejde med marcipan.
Jeg købte Wilson pastafarver og lavede en lille pt. fondant, som jeg lavede til blomster og sommerfugle i forskellige farver. Sommerfuglen lavede jeg med en kageudstikker og prægede vingerne med en modellerpind og tørrede sommerfuglen på et foldet stykke karton, så vingerne stod lidt op. Desværre holdt de ikke så godt. De hærdede ikke rigtigt, selvom jeg tilsatte lidt tylosepulver, så min opbevaring var nok ikke tør nok. Jeg lavede også en æselsløjfe og prøvede at male lidt med pastafarve tyndet med vodka. Det fungerede OK.

Nu gav jeg mig i kast med projektet

Så jeg bagte en KÆMPE portion (1½ tror jeg) bondekonens chokoladekage, og lavede en stor portion hindbærmouse (både fordi Elena elsker hindbær og fordi, det ville passe godt med lyserød, når man skar kagen. Jeg lod moussen hvile natten over som foreslået på Momses Univers. Så beklædte jeg min le creuset-skål med film, og skar en chokoladebund og lagde i. Så et lag mousse en bund osv. til skålen var fuld.
Jeg lagde et tungt skærebræt på og satte den i køleskabet til dagen efter.
Her er kagen, før jeg formede den.

Så lavede jeg en hvid chokolade smørcreme og skar et æselhoved ud, af chokoladekage, der kom altså ikke lag af mousse i hovedet, og lidt stumper til at give æslet fødder, der kom lidt "ud af kagen. Jeg ville gerne have æsel til at ligne Elenas tøjæsel, så jeg ville have et mindre pæreformet hoved end you tube-udgaven. 
Jeg kiggede på tøjdyret og prøvede at få ca. de proportioner, og markerede ben etc. Med nåle.
Til sidst formede jeg siderne, så der kom facon som krop og ben og skar lidt af siderne, så kroppen blev mere pæreformet. Nu lignede kagen en mellemting mellem en flodhest og en mummitrold.
Jeg smurte kagen op. Dvs. Fordelte en jævnt lag smørcreme overalt og så pakkede jeg kagen ind og frøs den ned.
Den opsmurte kage
To dage før kagen skulle serveres, tog jeg den op af fryseren og satte den på et fad til optøning, så smørcremen var tøet og klar til at klistre fondant på dagen efter, hvor kagen skulle pyntes.
Jeg lavede en dobbelt portion marsmallowfondant og gav det lidt citronaroma (det jeg bruger til bolcher). Jeg farvede ca. 2/3 af portionen blå inden jeg spædede op med flormelis til den var god at arbejde med. Den blå farve, fik jeg ved at bruge både blå og sort pastafarve.Det sværeste var klart det store stykke til overtrækket. Jeg lagde film over kagen, så jeg præcist kunne måle hvor lang hele overfladen var på begge lader med et målebånd. Så rullede jeg ud på en silikonemåtte dustet med maizena. Det gav mig lidt problemer og jeg prøvede flere gange før jeg var tilfreds nok til forsigtigt at folde overtrækket og liste det over på æsel. Det viste sig at være en KÆMPE hjælp at varme overfladen med håndfladerne for at glatte ujævnheder og fejl ud, også inden jeg lagde overtrækket på kagen.
Den blå flodhest ;-) Jeg har præget benene. Skønhedsfejlene er tydelige
Jeg prægede forsigtigt benenes form i kagen og prægede en linje som en syning midt gennem kagen. Som man kan se af billederne her, så havde jeg lidt problemer med at få laget fejlfrit. Især på højre side af halsen, som jeg har vist herunder. Dette var jeg nok forberedt på, og håbede jeg kunne skjule noget med ørerne.

Så farvede jeg lidt lilla fondant og kom på benene vha. lidt vand. Jeg farvede elfenbensfarvet fondant og satte på mulen med lidt vand. Jeg prægede næsebor og mund med et par små modelleringspinde. Mundvigene lavede jeg med øjet af en kødnål. 



Det værste sted blev højre side af halsen, hvor æsels ører virkelig måtte på arbejde, for at skjule mine nybegynder-vanskelighder.

Jeg rullede hvid fondant ud og skar to dråbeformede øjne ud. Jeg farvede lyderød til ører og bogstaver. Sløjfen havde jeg jo lavet på forhånd. Så rullede jeg blå ud til ører og hale og øjenlåg og lyserød til indersiden af ørerne. Jeg satte ørerne sammen med vand og forsøgte at glatte overgangen med modellerpinden. Jeg kom til at arbejde for længe med ørerne, så de fik lidt elefanthud, fordi de tørrrede lidt i kanterne.  
Øjnene er gjort færdige ved at udrulle meget små pølser sort fondant og ligge under øjenlåg som øjenvipper. og to små let dråbeformede pølser som øjenbryn. Pupillerne var trykket ud med formen til et "O", men kunne også have været en lille kugle trykket flad. Highlightet i øjnene lavede jeg på den måde. Sommerfuglen på næsen og blomsterne bag på, havde jeg lavet på forhånd. Kroppen på sommerfuglen er malet sort med pastafarve fortyndet med lidt vodka. Dem satte jeg fast med tyloselim, fordi de var tørret op.
Halen var en rektangel jeg bugtede og satte på med vand. Jeg lavede halenspidsen af en dråbeformet klump sort fondant, hvor jeg med en saks klippede "hår". Den sorte fondant havde jeg farvet nogle dage før, som beskrevet på Momses univers. Til sidst placerede jeg sløjfen og satte en flad kugle grå fondant på som sømhoved.
Teksten trykkede jeg ud med udstikkere. Jeg har ikke prøvet at lave bogstaver før, men jeg ville ønske jeg havde haft stempler i stedet for udstikkere. Jeg havde svært ved at trykke bogstaverne pænt ud, selvom jeg dustede udstikerne med maizena. Manken lavede jeg meget lig halen. Pandelokken var tykkere foroven og jeg klippede hår og lagde det tilrette.

Sådan så lagene i kagen ud da den blev skåret. Indmaden smagte dejligt, men jeg må sige, at smørcreme plus fondant er hvinende sødt! Jeg kunne tænke mig en mindre sød creme i hvert fald og evt. en mindre sød kage, sammen med fondanten. Ellers er alternativet nok, at tage lidt at overfladen af, når man spiser den.

Alt i alt var det sjovt og lærerigt at lave æsel, og jeg vil helt sikkert prøve igen. Jeg håber jeg kan give andre lidt inspiration.


tirsdag den 29. april 2014

Plys-boller

Til Elenas fødselsdag vil jeg lave et tema med figurerne fra Peter plys, da især Æsel er hendes farvorit.
Derfor besluttede jeg at fødselsdagsbollerne skulle ligne Peter Plys. Sikke et arbejde! 40 boller tog en hel aften. Men det var nu meget sjovt.

Jeg brugte en alm. bolledej (får nok lagt en opskrift af den jeg plejer at bruge op her på siden), og penslede bollerne med æg iblandet lidt gurkemejefarve. Det fortrød jeg dog, da min farve var meget tyk, og jeg fik klumper af farve, så jeg måtte sigte smørelsen.

Jeg forsøgte mig med og uden kinder på Peter Plys og gav ham øjne og næse af rosiner. Rosinerne viste sig også at være en udfordring. Jeg trykkede dem langt ned i bollen med en pind, alligevel poppede nogle af øjnene op under bagning og måtte trykket på plads i de varme boller.
Efter lidt forsøg fandt jeg en metode, der fungerede ret ok. Jeg delte en 1/4 af dejen til boller ad gangen og duppede den dej jeg ikke arbejdede med med lidt neutral olie. Det gjorde det også nemmere at få de mindste boller til ører, snude og kinder pæne.
Først lavede jeg boller med kinder, men mange af kinderne røg af under bagningen, og jeg endte egentlig med bedst at kunne lide den version kun med snude. Det er nok Athur Miller-versionen mere end Disney versionen, men jeg synes, de blev ret søde.
Til boller med kinder rullede jeg dejklumpen til bollen aflang, så jeg nemt kunne dele den op. jeg mærkede op, hvor en halv en fjerdedel og en ottendedel var. Det lyder mere indviklet end det er. Så skar jeg 3/16 af til de små dele. Det jeg have skåret af delte jeg i 3 lige store stykker den ene blev til snude og de to andre delte jeg igen til henholdsvis kinder og ører. Så rullede jeg alle dellene til boller og samlede Peter Plys. Ørerne fandt jeg ud af var gode at lave lidt aflange og bukke sammen, så de blev som små ører, men kugler fungerede også fint.
Rosiner placerede jeg ca. hvor kinderne og snuden mødtes. Tryk rosinerne helt ned i bunden af bollen, så de ikke popper for meget op. Pas på med at trykke næsekuglen dybt ned i bollen. Det prøvede jeg, da de jo hæver op igen i ovnen. Problemet var, at jeg så brød overfladen på den nederste bolle lidt, og ligesom man laver et snit i en bolle for at den skal hæve ekstra op, så hævede bollen ekstra op under næsen, da det var der, der så var mindst modstand. Der kom nogle ikke ret pæne næser ud af det. Så prøv evt. at bruge æg pisket med lidt stivelse; f.eks. maizena til at sikre bollerne bliver der. Hvis du laver kinderne, er det vigtigt, at kinder og snude sidder sammen, så kinderne ikke triller af under bagningen.
Til Peter Plys uden kinder brugte jeg så 1/8 af dejen til snude og ører.

Hvis jeg skal lave bollerne en anden gang vil jeg overveje lidt chokoladeglasur for at slippe for rosinfumleriet og på den måde også få en lille mund på Peter Plys.

Fødselsdag med Æsel-tema

Min lille datter elsker sit æsel-tøjdyr og kærligheden breder sig til alle billeder og figurer af den søde melankolske Eeyore. Derfor måtte jeg jo invitere til Æsel-fest, når hun fylder 2 her i maj.

Til feste bagte jeg bl. a. Peter Plys boller, Peter Plys- og Tigerdyr-brød og lavede en Æsel-kage. Som pynt dekorerede jeg balloner som figurer fra Peter Plys og min mor lavede bivokslys til bordet.

Jeg lavede invitationer som hjemmelavede 3D kort ved at finde en tegning af æsel på nettet og sætte teksten op i word. Jeg printede to styk til hver invitation på kraftigt papir og klippede 2-tallet, ballonen, hovedet og det ene øre samt halen med det ene bagben ud af det ene kort og på det andet.
Dette blev forsiden af invitationen. Til inderside af invitationen tog jeg lyserødt papir, der mindede om æsels sløjfe. Jeg fandt et billede af Peter Plys med en lagkage og pyntede teksten med.
Jeg monterede delene med klæbepuder (fåes i papirvarer). På billedet herover er det faktisk en engangsvaskeklud med dobbeltklæbende tape, fordi jeg ingen klæbepuder havde.
Til sidst monterede jeg med dobbeltklæbende tape de to kort på et foldet dobbelt 15,6 x 15,6 cm kort i rød, så det passede til ballonen. Det glemte jegat tage billeder af. Kort og matchende kort koster vist 6,50 kr per del hos Dansk Papirvarer.