Til Elenas fødselsdag skal hun have noget med i børnehave (hun er jo lige startet, nu hun er fyldt 3)
Jeg ville lave pølsehorn, men syntes godt det måtte være lidt sjovt, Så efter lidt søgen besluttede jeg mig for grise-formede boller med pølser i!
Jegskal ikkelyve en storportion på 36 boller, tog mig en hel formiddag.
Men hvis man bare skal bare 12 boller, er det overkommeligt.
Jeg fandt disse to ideer på nettet:
www.girlversusdough.com/2013/06/17/sausage-stuffed-piglet-buns/
www.themoonblushbaker.com/2012/12/28/chip-shop-musing-inspiration-to-pig-shaped-mini-burger-buns/#comment-5335
Ud fra dem kom jeg frem til denne opskrift, hvor jeg brugte kombinationen af gær og bagepulver (hvilket jeg aldrig har prøvet før, men jeg brugte smør i stedet for olie, da jeg gerne ville have en rigtig blød, lækker bolle. Så her er min opskrift med danske mål og frisk gær.
Resultatet blev over al forventning. Bollerne fik den luftige puf-fornemmelse, som bagerenspølsehorn har, men det er rigtige boller, der ikke bare er ren luft. Jeg bliver nødt til at prøve at arbejde videre med den måde at bage, selvom jeg altid har forsvoret "soda bread" når jeg har været i udlandet, fordi jeg generelt synes det bliver for pap´et.
![]() |
Krummen i brødet er luftig, men føles stadig som et rigtigstykke brød. Den lidt søde bolle, passer godt til en pølse. |
Hvor oplagt er denne ide lige til "julegrise" til en julebrunch eller til en madpakke? Jeg har testet opskriften med 1/3 grovspelt, hvilket ville være den der slap med i madpakken heri huset.
Til 12 pølsegrise (eller indbagte pølser, hvis du ikke orker lave grise)
Ingredienser
Dej
2,4 dl mælk
0,6 dl sukker
50 g smør
40 g gær
5,4 dl mel (ev. 1/3 grovspelt)
1/4 tsk bagepulver
1/4 tsk natron
1 1/2 tsk salt
Til pølsegrisene:
0,6 dl sukker
50 g smør
40 g gær
5,4 dl mel (ev. 1/3 grovspelt)
1/4 tsk bagepulver
1/4 tsk natron
1 1/2 tsk salt
Til pølsegrisene:
Pølser delt i stykker af 5 cm, 12 stykker i alt.
Sorte frø eller andet til øjne. Jeg brugte Nigella (jomfru i et grønne) sorte sesamfrø havde været en anden mulighed.
1 æg til pensling
1 æg til pensling
Tandstikker til at forme næser.
Smelt smørret sammen med mælk. Lad bandingen køle til den er lunken. Gør gæren ud heri. Tilsæt sukker og mel, holdt en ½ dl tilbage. Dejen er meget våd. Hæver lunt 1 time.
Tilsæt bagepulver, natron og salt og det sidste mel. Jeg kom en del ekstra mel i, før jeg var tilfreds med dejen. Så kom mere mel i, hvis dejen er for våd endnu.
![]() |
Sådan så min færdige dej ud |
![]() |
Dejen skal være lidt fedtet og elastisk. En silikonemåtte som denne er bedst til så klistret en dej. |
Del dejen i 13 stykker. Form 12 boller. Den ene tækkes med film og gemmes til senere.
Tryk til cirkler på ca 10 cm, jeg fandt en teknik, da jeg havde prøvet et par gange. Det er fint, hvis cirklen er tyndest i kanten. Kom et pølsestykke på hver, og saml dejen om stykket. Tryk godt sammen og placer pølsegrisene med samlingen nedad på et stykke bagepapir.
Dæk dem med et fugtigt klæde. Hæver lunt ½ time.
Varm ovnen til 220 grader C.
Pisk ægget sammen og pensl 3 grise ad gange, så ægget ikke tørrer helt inden grisene samles.
![]() |
Placer tryne, ører og hale højt,så de ikke så nemt ruller af under bagning. |
![]() |
Den nemmeste måde at lave øre var med lidt mel på fingrene en kugle rullet i dråbeform presses flad med en meldækket finger. |
OBS: Alt blev MEGET nemmere, da jeg fandt ud af,at dyppe den del i mel, der skulle monteres på grisen. På den måde hæftede det i ægget i stedet for at glide af igen.
Form trynen af et stykke dej på str med en stor ært, der er trykket flad og sæt på enden af grisen. Kom to tandstikkere (én knækket) i til næsebor. Lad dem sidde under bagning. Form ører og hale af tre ærtestørrelse dejklumper. Ører er vist herover. Du kan evt. lde dem "hænge" lidt. halerne rullede jeg lange og lavede krølle på. Kom to kerner på som øjne.
Bages i 12- 15 min. midt i ovnen. Lad grisene køle, før tandstikker forsigtigt fjernes.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar